Qui som

Manuel Castells
Fundador i Investigador Associat. Anterior Investigador Principal.

Manuel és un sociòleg espanyol reconegut per la seva recerca sobre la societat de la informació, comunicació i globalització. La Social Science Citation Index, entre els anys 2000 i 2014, el posiciona com a quart acadèmic de ciències socials més citat al món, i el primer al àmbit de les comunicacions. Ha estat  Ministre d'Universitats del Govern Espanyol des de Gener 2020 a Desembre 2021.

Lloc web
Rosa Borge Bravo
Líder de grup

Professora Agregada acreditada de Ciències Polítiques (UOC). Doctora en Sociologia i Ciències Polítiques (Univ. de Deusto -Bilbao-). Ha esta Directora Adjunta del Doctorat en Societat de la Informació i el Coneixement de la UOC, Visiting Scholar per la Univ. de Michigan i Investigadora Sènior de la Universitat Pompeu Fabra. Les seves àrees de recerca són la participació i la deliberació online, i l'ús de les plataformes digitals i xarxes socials pels ajuntaments i partits polítics.

TwitterBlog
Antonio Calleja-López
Coordinador Tecnopolítica

Doctor en Sociologia (University of Exeter), D.E.A. en Filosofia (Universitat de Sevilla), Màster en Ciència Política (Arizona State University) i Diplomada en Ciències de l'Educació (Universitat de Sevilla). Participa en projectes que van dels estudis sociològics del laboratori i la innovació tecnocientífica a la intersecció entre art i política, passant per l'anàlisi de moviments socials.

IN3UOC
Andrea Rosales
Coordinadora Digital Societies

Andrea Rosales és Professora Associada, en els Estudis de Comunicació de la Universitat Oberta de Catalunya, en temes relacionats amb el big data, l'analítica de dades i la visualització de dades en xarxes socials. La seva investigació se centra en els desafiaments de les societats dades, l’impacte dels estereotips i els seus dissenys en les decisions automatitzades basades en algoritmes. Així com també, en com això afecta a la justícia de dades i la distribució del poder, en particular, però no només pel que fa a la discriminació basada en l’edat (discriminació per edat), o com les decisions automatitzades desprioritzen, ignoren o desempoderen les minories i col·lectius desafavorits en no considerar els seus valors, interessos i hàbits.

Google Scholar
Mireia Fernández-Ardèvol
Professora Agregada de la UOC i Investigadora Senior en Ciències de la Informació i de la Comunicació
La comunicació mòbil ha estat una de les seves principals àrees de recerca des del 2003, amb un enfocament sociològic i econòmic combinats. Els seus interessos estan relacionats amb tots dos: països desenvolupats i països en desenvolupament. Amb formació en economia, es va doctorar a la Universitat de Barcelona. En la seva recerca pren una aproximació multidisciplinari, combinant tècniques quantitatives i qualitatives.
TwitterCV (anglès)Google Scholar
Sara Suárez-Gonzalo
Professora Lectora de la UOC i Investigadora en Ciències de la Informació i de la Comunicació
Doctora en Comunicació (Universitat Pompeu Fabra). La seva recerca se centra en les implicacions socials i polítiques de les tecnologies basades en processament de dades massives, amb especial interès en els seus efectes sobre la democràcia, la justícia social i els drets fonamentals. Més enllà de l’àmbit acadèmic, té experiència professional en l'auditoria algorítmica i l'assessoria de polítiques públiques digitals.

 

ORCIDGoogle Scholar
Juan Linares
Investigador

Doctor en Comunicació (Universitat Pompeu Fabra). Llicenciat en Comunicació Audiovisual per la Universitat de Barcelona (UB). Màster en Estudis Avançats en Comunicació Social per la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

Google Scholar
Alejandra López Gabrielidis
Investigadora

Amb formació en filosofia i les arts digitals, els seus interessos de recerca se centren en la relació entre el cos i les dades des d'un paradigma d'agència distribuïda.

Lloc web
Arnau Monterde
Investigador (en excedència)

Doctor en Societat de la Informació i el Coneixement per la Universitat Oberta de Catalunya. Coordinador del projecte Tecnopolítica en el grup d'investigació Communication Networks and Social Change a l'Internet Interdisciplinary Institute a la UOC (2011-2018).

TwitterLloc web
Marta Cambronero Garbajosa
Becaria Predoctoral

Periodista i assessora en comunicació, Marta és estudiant a temps complet en el programa de doctorat Societat de la Informació i el Coneixement a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Treball Final de Màster (TFM)
Daniel Blanche-Tarragó
Becari Predoctoral

Daniel és candidat a doctor en Societat de la Informació i el Coneixement per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Fa recerca sobre temes d'envelliment, participació socio-política, i tecnologies (digitals) de mitjans de comunicació. 

TwitterGoogle ScholarResearch Gate
Tatiana Fernández Paredes
Becaria Predoctoral
Soc sociòloga, amb un màster en Cooperació al Desenvolupament, Gestió Publica i ONGD's, actualment soc tinc un contracte pre-doctoral pel ministeri de Ciència i Innovació en el projecte: La nova esfera pública en línia en el sistema deliberatiu: la deliberació política en Twitter i en les plataformes dels partits polítics a Espanya (ONPARTDEL). Actualment estic en el meu primer any de doctorat que tractarà sobre el populisme a Espanya i les seves estratègies deliberatives en xarxes socials
Ronald Sáenz Leandro
Becari Predoctoral
Politòleg. Llicenciat en Ciència Política (Universitat de Costa Rica) i Màster en Estudis Llatinoamericans (Universidad de Salamanca). Entre les principals àrees d'interès acadèmic destaquen les línies de política comparada amb enfocament a Amèrica Llatina; metodologia de la investigació social; protestes, accions col·lectives i tecnopolítica; i els Estudis Socials de Ciència i Tecnologia (CTS).
Google Scholar
Francisca Morey
Assistent de Recerca

Màster en Estadística i Investigació Operativa a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Llicenciada en Sociologia per la Universitat de Barcelona (UB). Interessada en la investigació social, combinant les dues perspectives: qualitativa i quantitativa.

LinkedIn
Adrià Mompó Ruiz
Assistent de Recerca

Màster en Ciència Política per la UAB i graduat en Ciències Polítiques i de l’Administració pública per la UV. Actualment, sóc assistent de recerca a la UOC i he col·laborat amb think tanks com Coppieters Foundation i Nexe. La meua línia d’investigació principal són els partits polítics i l’impacte de les TICs sobre els processos de democràcia interna i pressa de decisions. Més enllà, el meu interès és indagar en els efectes de la digitalització sobre els sistemes democràtics.

Joel Peiruza Parga
Assistent de Recerca

Joel és politòleg amb màster en Anàlisi Política i Assessoria Institucional (UB) i postgrau en Anàlisi de Dades (UB). Actualment és estudiant de Doctorat en Dret i Ciència Política. La seva recerca s’orienta a entendre les relacions de representació política a escala local. Els seus interessos se centren en el funcionament de la representació en el context de les pràctiques digitals de participació ciutadana. El seu enfocament es caracteritza per la relació entre teoria normativa i ciències socials empíriques des d’una perspectiva interdisciplinària.

Twitter
Laia Márquez Muñoz
Assistent de Recerca

Graduada en Ciència Política i de l'Administració Pública per la Universitat de Girona i  màster interuniversitari (UAB-UB-UPF-Escola d'Administració Pública de Catalunya) de Gestió Pública. Estudiant de doctorat en ciències polítiques a la Universitat de Girona. Ha treballat per a la Fundació Pi Sunyer en un projecte de transparència de les seus electròniques de les entitats locals catalanes. Una de les línies de recerca abordades en els darrers anys és la implementació de les plataformes digitals en els processos participatius.

LinkedInGoogle Scholar
Marc Esteve Del Valle
Investigador Associat Extern

En Marc és Investigador Extern Associat al grup CNSC. Treballa com a Professor Ajudant al Centre d’Estudis de Mitjans de Comunicació i Periodisme de la Universitat de Groningen, Països Baixos. Els seus interessos de recerca i docència es troben a la intersecció entre els nous mitjans de comunicació, la democràcia digital i les xarxes socials.

WebsiteGoogle ScholarResearch Gate
Emanuele Cozzo
Investigador Associat Extern

Emanuele Cozzo és llicenciat en física per la universitat “Sapienza” de Roma. Aquí també es forma el seu interès per la ciència crítica, bevent de la tradició del departament de física. Va cursar el seu doctorat en teoria de xarxes i sistemes complexos en el BiFi/Universitat de Saragossa.

David Dueñas-Cid
Investigador Associat Extern

Investigador en Digitalització de l'Administració Pública i Votació per Internet a la Universitat de Tecnologia de Gdansk (Polònia). Posseeix una beca Marie Sklodowska-Curie per a la recerca "La Dinàmica de la Creació de Confiança i Desconfiança en la Votació per Internet", President del Grup Temàtic de Sociologia Digital a ISA, President General a la Conferència E-Vote-ID, President del Programa a l'International Conference on Digital Government Research (2023 i 2024).

TwitterWebLinkedIn
Andreu Belsunces Gonçalves
Estudiant de Doctorat

Sociòleg del disseny i la tecnologia. Investiga ensamblatges sociotècnics posant l’atenció en les seves polítiques, les quals intervé a través de pràctiques col·laboratives, textuals i interactives.

Ekaitz Cancela
Estudiant de Doctorat

Ekaitz Cancela és periodista i assagista. Actualment investiga la decadència d'Europa, els canvis estructurals del capitalisme i el seu context geopolític respectiu

ORCID
Jorge Bronet Campos
Estudiant de Doctorat

Jorge és llicenciat en Ciències Polítiques (UCM) i postgraduat en Gestió del Coneixement (UOC). Actualment, és estudiant de doctorat al programa Societat, Tecnologia i Cultura (UOC). La seva línia de recerca és l'evolució de la democràcia interna dels nous partits digitals europeus. És assistent de recerca del projecte OnPartDel

Raül Rodriguez Fernandez
Estudiant de Doctorat

Amb formació en dret, criminologia i ciències polítiques, actualment és estudiant de doctorat en el programa Societat, Tecnologia i Cultura a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). La seva línia de recerca i interès principal versa sobre els impactes de les polítiques públiques de transparència i participació en la ciutadania.

ORCID
Mariana Aldrete
Investigadora Visitant

Na Mariana és Doctora en Mitjans, Comunicació i Cultura (Universitat Autònoma de Barcelona), Màster en Dret (Universitat Nacional Autònoma de Mèxic), i Llicenciada en Dret (Universitat Autònoma de l'Estat de Mèxic). Entre 2018 i 2019 ha estat investigadora visitant a l' Amsterdam School of Communication Research (ASCoR, Universitat d'Amsterdam). La seva recerca s'enfoca en l'anàlisi de mitjans de comunicació i els seus efectes en els temes de feminicidi, violència de gènere, migració i moviments socials, on empra una aproximació de mètodes mixtos. Na Mariana també treballa en projectes col·laboratius amb el govern mexicà dirigits a sensibilitzar el funcionariat públic amb els problemes de violència de gènere, així com a desenvolupar tècniques de comunicació amb perspectiva de gènere.

Tayrine Dos Santos Dias
Estudiant Predoctoral

Tayrine té un màster en Ciències Polítiques per la Universitat de Brasília, al Brasil. Actualment és estudiant de doctorat en el programa Societat de la Informació i el Coneixement a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Pau Adelantado
Assistent de Recerca

Pau Adelantado és llicenciat en sociologia (UAB), Graduat en disseny i interacció per ELISAVA (Universitat Pompeu Fabra) i Màster en Societat de la Informació i el Coneixement Universitat Oberta de Catalunya). Participa en projectes d'innovació per a organitzacions públiques i privades, va co-fundar la cooperativa d'innovació social BitLab, i ha desenvolupat la seva carrera professional en organitzacions com I2CAT, EVERIS, INDUCT, entre altres.

Jorge Chamorro
Assistent de Recerca

Jorge és graduat en Enginyeria Informàtica per la Universidad de Granada (UGR) i té un Màster en Sistemes Cognitius i Mèdia Interactius per la Universitat Pompeu Fabra (UPF).
Actualment, col·labora amb el grup de Visió per Ordinador de la UGR, on ha centrat la seva recerca en la Mineria de text, Sociologia de la Ciència i bibliometria.

Ha treballat en empreses del sector TIC, realitzant funcions tècniques (programador) i encarregant-se del disseny i la gestió de plans de formació dins de l'àmbit de la Intel·ligència Artificial.

Sarah Wagner
Investigadora Postdoctoral Asociada

Sarah és investigadora postdoctoral adjunta al grup CNSC. Des de 2012, la seva investigació explora les interseccions de les pràctiques de comunicació (digital) i els sistemes de serveis de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Combinant la perspectiva d'economia política amb la col·laboració comunitària, examina els factors que donen forma al posicionament de les persones pel que fa a la digitalització.

Google Scholar
Aitor Jiménez
Investigador Visitant

Aitor Jiménez és sociòleg, advocat i activista. Des de juny de l'2021 és investigador de l'ADM + S Centre a la Universitat de Melbourne. Anteriorment, Aitor va tenir l'oportunitat de treballar com a analista per causes progressistes a Amèrica Llatina i Europa. També ha treballat com a advocat de Drets Humans defensant casos d'activistes i artistes d'esquerra davant l'Audiència Nacional. Escriu habitualment en premsa i col·labora amb diferents organitzacions de la societat civil interessades en el desenvolupament d'alternatives al capitalisme digital.

 

Pablo Iglesias Turrión
Investigador Posdoctoral (2021-agost 2022)
Doctor en Ciència Política (UCM), Màster en humanitats (UC3M) i M.A. en Communication (European Graduate School). Les seves àrees de recerca actuals són l'anàlisi ideològica de les xarxes socials, les estratègies de comunicació i la qualitat de la democràcia.
Google Scholar
Rebeca Oliván
Assistent de Recerca (2021)
Psicòloga social per la Universitat de Saragossa. Màster de Recerca en Comportament i Cognició per la Universitat de Barcelona (UB). Les seves àrees generals d'interès i experiència professional se centren en la recerca sobre la interacció robot-humà (HRI) i en l'aplicació d'intervencions terapèutiques amb robots socials, especialment en persones majors.
Madelin Gómez-León
Investigadora Postdoctoral (2019-2022)

Madelin és doctora en Demografia (Universitat Autònoma de Barcelona - UAB, 2013). S'ha incorporat al grup de recerca CNSC de l'IN3-UOC al setembre de 2019 per a conduir el projecte “Understanding inequalities in (healthy) life expectancy in later life. An international comparison - InHALE”.

David Leal
Assistent de Recerca (2020-2021)

David es un economista, doctorant en sociologia (UB), recercador, profesor, consultor i escritor. La seva investigació explora la conneció entre lideradge dialógic, participació ciutadana, governança en xarxa e innovació sistémica. Nel IN3-UOC codesenvolupa un marc per a la evaluació i el diseny de processes participatius amd Decidim. Com a consultor té experiencia en una varietat de áreas i projectes, amb organitzacions com Altekio, Platoniq, SenseTribe or Medialab Prado. Cofonduador i president de l´associació Coincidimos, es representant à Espanya del Innovation in Politics Institute.

Alistair Duff
Professor Visitant (2021)

Alistair Duff és professor visitant (març - setembre 2021). Al llarg de la seva estada ha treballat en la comparació de l'obre de Castells i Bell-(veure: Alistair S. Duff (2023) "Castells versus Bell: A comparison of two grand theorists of the information age", European Journal of Social Theory, Volume 26, Issue 1 2023, pàgs 90-108-. La recerca s’enfoca en una comparativa que s’espera aporti  més comprensió de la societat de la informació global.  És examinador extern a la Universitat d'Aberystwyth (Wales) i professor emèrit de política d'informació a la Universitat d'Edimburg Napier (Escòcia), i anteriorment va ser un estudiant visitant a l'Oxford Internet Institute.  És llicenciat per les Universitats de Londres, Glasgow i Strathclyde.

Roberta M. Răducu
Investigadora Visitant (2020)

La Roberta és doctoranda en Comunicació per la Universitat Nacional d’Estudis Polítics i Administració Pública (SNSPA, Romania) i investigadora visitant del programa Erasmus+ entre el setembre i l'octubre de 2020.

Facebook
Laura Roth
Investigadora (2018)

És doctora en filosofia política per la Universitat Pompeu Fabra, on també ha estat investigadora i professora fins al 2017. Actualment coordina l'Observatori Internacional de Democràcia Participativa (OIDP).

Twitter
Camila Renè Maggi
Assistent de Recerca (2018)

Camila Renè Maggi és arquitecta i treballa en el desenvolupament de projectes i comunitats que uneixen tecnologies, cultura lliure i innovació social. La seva tasca es relaciona amb la cultura digital, el codi obert i les metodologies d'experimentació pràctica pròpies dels laboratoris de fabricació digital.

Marcela Canavarro
Investigadora Visitant (2016-2017)
Doctoranda en Mitjans Digitals amb especialització en Periodisme (Universitat do Porto), Màster en Comunicació i Cultura (Universitat Federal do Rio de Janeiro), especialització en Planificació de Projectes per a Mitjans Digitals i Interactius (Senac-Rio) i Diplomada en Periodisme (UFRJ) . Les seves àrees generals d'interès són els estudis crítics d'Internet i els mètodes digitals aplicats a investigació social.
Tesina de màster
Marta Almela Salvador
Assistent de Recerca (2017-2018)
Doctora en Comunicació, Tecnologies i Societat per la Sapienza Università di Roma (2016) amb una tesi sobre participació ciutadana, web 2.0 i processos participatius activats des de les administracions. Llicenciada en Ciències Econòmiques i Empresarials (Universitat de Barcelona, 1993) i màster en Direcció de Màrqueting (DAF, Esade 1999).
Twitter
Pedro Jacobetty
Assistent de Recerca (2017)
Pedro Jacobetty té una llicenciatura i un màster en Sociologia per l’Institut Universitari de Lisboa (ISCTE-IUL) i és doctor en la Societat de la Informació i el Coneixement a l’Institut Interdisciplinari d’Internet (IN3) de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
Lorena Osorio
Assistent de Recerca (2017)
Lorena es va llicenciar en sociologia a la Universidad ICESI el 2013. Actualment cursa el Màster en Gerència per a la Innovació Social a la Universidad ICESI. Els seus interessos se centren en la investigació social, sociologia de la salut, i vulnerabilitat en la gent gran.
Twitter
Jéssica Zambrano
Alumni (2017)
Jéssica és estudiant del Màster Universitari en Estadística i Investigació Operativa, en l'especialitat d'Estadística Empresarial i Social, a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Els seus interessos s'enfoquen en el tractament, anàlisi i interpretació de dades en temes relacionats a l'economia, les empreses i els estudis socials.
LinkedIn
Javier Toret
Investigador Adjunt (2016)
Llicenciat en Psicologia per la Universitat de Màlaga. Treballa entre filosofia, política, psicologia i tecnologia. Investiga les mutacions de la subjectivitat i les formes de comunicació, acció i organització col·lectiva en l'era de la xarxa. Ha coordinat el projecte de recerca col·lectiva sota el nom: "Tecnopolítica: la potència de les multituds connectades. El sistema xarxa # 15m. Un nou paradigma: la política distribuïda".
Twitter
Adrien Semail
Alumni (2016)
Adrien Semail va obtenir la seva llicenciatura en Espanyol i Comerç en la Universitat d'Edimburg abans de començar un Màster en Relacions Internacionals a l'Institut de Barcelona d'Estudis Internacionals (IBEI). El seu interès principal està en les tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC) i la democràcia en els països en desenvolupament.