DEMOC – Avaluació ciutadana dels pressupostos participatius a Catalunya

Satisfacció, problemes i efectes sobre la confiança i legitimitat polítiques.

Període: Juliol 2023 – Desembre 2024

Font de finançament: Generalitat de Catalunya. Departament d’Acció exterior i Govern Obert.

Número d’expedient: EXI100/22/000007

Programa i convocatòria: Subvencions DEMOC a projectes de recerca en l’àmbit de la qualitat democràtica

Coordinadora del projecte: Rosa Borge (CNSC, IN3-UOC) – Investigadora Principal.

Participants en el projecte: Rosa Borge Bravo (líder del CNSC, IN3-UOC), Joan Balcells Padullés (GADE, UOC), Albert Padró-Solanet (GADE, UOC), Carol Galais González (UAB), Carola Castellà Josa (DIBA), Raül Rodríguez Fernàndez (CNSC, IN3-UOC), Andreu Orte del Molino (DIBA), Laia Márquez Muñoz (CNSC, IN3-UOC), Joel Peiruza Parga (CNSC, IN3-UOC)

Descripció:

En els últims anys s’ha multiplicat el nombre de pressupostos participatius arreu de Catalunya. Paral·lelament s’ha tendit cap a una progressiva digitalització d’aquests processos a través de plataformes digitals com Decidim. El resultat és un mapa de pressupostos participatius a Catalunya molt ric, però també fragmentat. Hi han amb enfocaments diversos i amb mètodes per avaluar-ne el seu impacte i funcionament molt dispars.

La distància entre les expectatives associades a aquests processos i els resultats finals poden generar desgast i alguns efectes adversos. Per això cal posar el focus en com els diferents actors implicats avaluen i perceben el funcionament dels pressupostos participatius. Aquest diagnòstic interpel·la des de les administracions fins a la ciutadania.

L’objectiu és establir uns criteris i metodologia comuna per a una avaluació ciutadana dels pressupostos participatius. A més, la voluntat és que pugui ser d’utilitat per al conjunt d’administracions locals, en faciliti la comparabilitat i la millora contínua.

Objectius generals:

(1) mesurar el grau de satisfacció dels ciutadans amb els pressupostos participatius duts a terme a Catalunya a través de la plataforma Decidim en els últims dos anys.

(2) proposar una metodologia comuna a tots els municipis que serveixi per a copsar aquesta satisfacció ciutadana i l’impacte sobre les seves actituds polítiques, principalment sobre la confiança en les institucions locals i la legitimitat de la política municipal.

Objectius operatius:

(1) Recollida d’informació de totes les enquestes i qüestionaris d’avaluació i satisfacció amb els processos per a la anàlisis comparada i proposta d’un qüestionari comú mínim entre municipis.

(2) Actualització d’una base de dades sobre processos de pressupost participatiu als municipis catalans, amb variables sobre les diverses fases del procés i característiques composicionals dels municipis.

(3) Anàlisis d’estudis de cas en 4 municipis diferents que duguin a terme entre 2023 i 2024 pressupostos participatius.

(4) Proposta de procediments i mètodes per avaluar la satisfacció dels participants per tal de copsar l’impacte del procés en les actituds dels participants.

(5) Especial èmfasi en l’avaluació ciutadana de les fases deliberatives per la seva rellevància i impacte en actituds polítiques.

(6) Anàlisi de l’impacte en les actituds polítiques, principalment en la confiança i legitimitat de les institucions polítiques locals.

Foto de João Marcelo Martins sota llicència Unsplash

Notícies del projecte:

Nota: Si no s’executa el desplegable, intenta utilitzar el navegador Chrome.