Les xarxes de comunicació digital constitueixen una dimensió estructural de les societats contemporànies, jugant un paper clau en l’arquitectura sociotècnica que estableix noves tipologies de centre-perifèria i accés-exclusió, així com noves formes de governança i modes d’acció i participació política.
Dins d’aquest context, l’objectiu principal de CNSC és analitzar diversos reptes socials rellevants de la societat xarxa -com l’augment de les desigualtats socials, la crisi de la democràcia i l’envelliment demogràfic i la seva interacció amb la comunicació digital .
Abordem aquests problemes des d’una perspectiva crítica, interdisciplinària i aplicada. Cerquem, d’una banda, produir coneixements útils que construeixin teoria a partir de l’anàlisi empírica. D’altra banda, intentem reforçar el nostre paper com a agent de transformació social. En aquest sentit, l’objectiu és augmentar la consciència en aspectes socials clau i construir vincles de col·laboració amb una diversitat d’actors socials en consonància amb una agenda de recerca ètica i responsable.
Àrees de recerca
Organitzem la nostra investigació en tres àrees d’interès que es divideixen en cinc línies d’investigació (Figura 1).
(DS) Societats digitals
Estudia les pràctiques de comunicació digital (mòbil) en grups socials no centrals, principalment persones grans i poblacions de baixos ingressos. Les tendències socials actuals, dins d’un context de digitalització accelerada, justifiquen la rellevància d’aquesta àrea de recerca. D’una banda, l’envelliment és un canvi demogràfic decisiu de les societats contemporànies, però precisament les persones més grans sovint no tenen en compte l’adopció de (noves) tecnologies digitals. D’altra banda, les desigualtats no desapareixen, però es poden agreujar a causa de l’actual crisi sanitària.
(T) Tecnopolítica
Intenta analitzar les noves formes de política en moviments socials, partits i institucions públiques en xarxa, basades en pràctiques i tecnologies digitals emergents, així com al revés, la configuració política d’aquestes tecnologies. El nostre treball també pretén intervenir en aquests processos des d’una perspectiva situada, experimental i interdisciplinària, obrint nous territoris narratius, analítics i pràctics.
(D) Datafication
Travessa les altres dues zones. Analitza les implicacions socials de la combinació de la hiper digitalització i la hiperficció de dades, amb especial interès per les metodologies que sorgeixen en aquest context. L’interès rau, d’una banda, en analitzar com aquestes metodologies reforcen i creen noves cadenes de discriminació i, d’altra banda, en desenvolupar eines analítiques alternatives per repensar i refer la socialitat digitalitzada.
Línies de recerca
Tres àrees de recerca (DS, T & D) es divideixen en cinc línies de recerca (DS1, DS2, T1, T2 i D1).
(DS1) Envelliment i tecnologies digitals
Examina els processos d’envelliment de les societats digitals contemporànies, per avaluar les formes en què les persones grans formen part de la revolució digital (mòbil) i contribuir al disseny de polítiques i tecnologies públiques inclusives. L’augment de la població envellida justifica la necessitat de situar les persones grans al centre de la investigació sobre les tecnologies de la vida quotidiana des d’una perspectiva no preocupant que eviti enfocaments basats en el dèficit. Per tant, combinem perspectives d’interacció sociològica, etnogràfica i humana-ordinador.
(DS2) Divisions digitals i desigualtats digitals
Analitza com les tecnologies digitals generalitzades creen i reforcen les fractures digitals. Per tant, ens centrem en les poblacions amb accés limitat o nul a les tecnologies de la comunicació digital, amb les més grans entre elles. Tenim en compte no només la bretxa digital d’accés, sinó també les desigualtats causades per la manca d’habilitats i els usos limitats. Els enfocaments en aquesta àrea combinen perspectives culturals i socioeconòmiques.
(T1) Política, democràcia i moviments en xarxa
Estudia les condicions (especialment, les infraestructures digitals), les estructures i els impactes més amplis dels processos polítics actuals, des d’una perspectiva descriptiva i normativa. Els casos analitzats van des de la democràcia digital i els moviments socials fins a les formes emergents de política basada en dades (datapolitik).
(T2) Innovació i autonomia tecnopolítica
Estudia i promou de manera crítica tecnologies i processos socials que nodreixen l’autonomia col·lectiva i personal i el floriment, mitjançant diverses formes d’investigació teòrica i pràctica.
(D1) Reptes en societats de dades
Analitza críticament les diverses maneres en què la formació de dades i la societat es configuren avui en dia. Passa de problemes fonamentals en Teoria Social i Estudis de Ciència, Tecnologia i Societat a casos com les condicions, formes i impactes de la digitalització i les seves relacions a la vida quotidiana.
Objectius de recerca
Definim set objectius de recerca (RO) que contribueixen a una o més línies de recerca.
RO1 . Enfortir l’evidència empírica disponible sobre les pràctiques digitals de les persones grans en contextos desenvolupats i en desenvolupament per a una millor teorització de la intersecció de l’envelliment i la digitalització. [Contribueix a DS1 , DS2]
RO2 . Ajudar a trencar els estereotips ageistes sobre les persones grans quant a (a) l’adopció i (des) apropiació de tecnologies digitals i (b) el seu paper com a creadors digitals amb capacitats transformadores en els seus contextos locals. [Contribueix a DS1]
RO3 . Analitzar les dimensions de les fractures digitals i les seves conseqüències per al desenvolupament de les potencialitats de les persones per informar els responsables polítics. [Contribueix a DS2]
RO4 . Contribuir a la investigació en teoria social, especialment sobre l’aparició i configuracions d’identitat social, autonomia social i moviments socials actuals. [Contribueix a T1]
RO5 . Desenvolupar recerca bàsica i aplicada, així com innovació, sobre formes emergents de polítiques i infraestructures digitals. [Contribueix a T1 i T2]
RO6 . Definir conceptes i discursos teòrics clau al voltant de la tecnologia i la societat. [Contribueix a T2, D1]
RO7 . Avaluar les limitacions i les oportunitats que els entorns i les metodologies digitals de hiper-dades aporten als nostres interessos de recerca des d’un punt de vista crític per crear consciència de la qüestió i contribuir a compensar les relacions de poder de les societats digitals. [Contribueix a D1]