Presentació al XV Congrés FES 2024

Presentació al XV Congrés FES 2024

“La evaluación de la satisfacción ciudadana con los presupuestos participativos: encuestas y nuevas metodologías aplicadas en los municipios catalanes” per Raül Rodríguez Fernández i Laia Márquez Muñoz.

El 27 de juny del 2024, en Raül i la Laia, membres del CNSC, van impartir la presentació d’un article dins del projecte DEMOC al XV Congrés de la Federació Espanyola de Sociologia (FES) celebrat a Sevilla. L’article forma part de la investigació DEMOC, que rep finançament de la Generalitat de Catalunya.

La investigació s’orienta a demanar evidències sobre com els municipis catalans estan avaluant la satisfacció dels participants en pressupostos participatius, fer estudis de cas als municipis que els estan iniciant el 2024 i a implementar un conjunt de metodologies més completes que les meres enquestes.

Un total de 53 municipis han utilitzat algun tipus de metodologia d’enquesta per avaluar la percepció de la ciutadania en algun moment de la implementació d’aquestes polítiques. Constatem que el 85% dels municipis no avaluen la percepció de la ciutadania participant. Només un 15% capta, d’alguna manera, les apreciacions dels participants. En verd clar, hi ha els municipis que faciliten una enquesta als ciutadans quan acaba la votació del pressupost, en què hi ha una pregunta de satisfacció.

Trobem diverses memòries que avaluen els processos interns executats, per la qual cosa no vol dir que no s’hagin implementat actuacions de valoració internes. Tot i això, aquestes no capten les percepcions de la ciutadania, la seva satisfacció ni els possibles canvis d’actituds davant la política i les institucions. Part del treball del nostre grup ha consistit a donar suport a certs municipis en eines per avaluar aquestes actituds.